Femund er en mektig innsjø, 662 meter over havet. Den er 62 kilometer lang, fra Femundsenden i sør til Nordvika et godt stykke inn i Sør-Trøndelag, sør-øst for Røros. Båten Fæmund II trafikkerer daglig i rute mellom Sørvika (Røros) og Elgå, med følgende anløpssteder: Røa, Femundshytten, Haugen, Jonasvolden, Revlingen og Elgå. I juli har båten forlenget rute til Buvika to dager i uka. Til september kjører den høstruten på tirsdag, fredag, lørdag og søndag.

Siden 1905 har Fæmund II fraktet varer, post, mennesker, tømmer, trekull og malm. Ennå er det veiløs bosetting ved Femund som får post og varer med båten. Mange benytter båten for å komme til utgangspunktet for fotturer i Femundsmarka. Fordi Femund er stor og ligger så høyt til fjells, kan sjøen svinge fra blid til bister på kort varsel. Du kan sitte i lett sommertøy på soldekket den ene dagen og seile i snøbyger den neste. Da er det godt å trekke inn i salongen. Med store vinduer til begge sider blir også styggværsdagen en opplevelse.

Du kan ta med sykkel eller kano på båten. Kombiner gjerne turen til Johnsgård med noen dager i Femundsmarka. Dersom du ønsker en kort tur kan du ta båten fra Buvika på søndag og komme tilbake tirsdag. Ønsker du noen flere dager i villmarka kan du dra tirsdag og ha retur tilbake til Buvika søndag.

Les mer om Femund II