Johnsgård campingplass naturopplevelser i Femund Engerdal. Vandring, fiske, kano og langrenn.
LightWEB
LightWeb
Samlinger for Døvblindfødte. Familieuka, Outdoor og Naturskulpturuka 
 
 
 
26. august - 1. september Naturskulpturuka i samarbeid med Eikholt
 
 
 Bildene fra uka ser dere her
 
 
 
 
 
 
Dagbok Naturskulpturuka 2015 i regi av Eikholt
 
 
 

Naturskulptur 28.08. – 03.09. 2015

 

 
 
 
 
 
 

 

Femte og siste kapitel

 

Onsdag 02.09.

 

Ja, da har det blitt siste kursdag og siste kapitel fra Naturskulptudagene på Johnsgård.

 

I dag var dagen for at alle skulpturene skulle settes på skulptursteinen. Kursdeltagerne tar selv, med hjelp av ledsager, sin kunst bort til skulpturparken. I parken står kunstnerne klare til å hjelpe å få de forskjellige kunstverkene på plass. Når steinen er på plass, kjenner og føler kursdeltageren med sine hender hvor den har blitt satt.

 

Når dette er gjort – kan kursdeltagerne og ledsagere gå rundt i skulpturparken for å føle, kjenne og utforske parken litt på egen hånd.

 

På dagens program står også felles oppsummering av uken og alle skal få sin takk for at de har vært her denne uken. Dette skjer i dag innendørs i stua da det regner og blåser.

 

Kursverten leder denne avslutningen av Naturskulptur 2015. Hun takker Johnsgård for at vi nok en gang har fått være her og for alle gode måltider, og gir en gave til Jonas og Monika. Jan-Ole og Grethe får også en hilsen. Så overleverer hun diplom, bilde av kursdeltager og minnepenn med bilder fra kursuken til hver kursdeltager. Hadde det ikke vært for kursdeltagerne hadde det ikke blitt noen kurs!!

 

Kunstnerne får også en oppmerksomhet i år – de kan vi heller ikke klare oss uten. Aashild har laget en tôvet såpe som blir overlevert.

 

Da avrunder kursverten med å takke for en flott uke og ønsker alle vel hjem etter frokost i morgen tidlig.

 

Å snipp snapp snute – så var Naturskulptur uken over for 2015

 

Fortsett med å følge med på Eikholt sine hjemmesider www.eikholt.no  og på Facebook. Disse sidene blir oppdatert fortløpende.

 

Takk for følge J

 

 
 
Fjerde kapitel

 

Tirsdag 01.09.

 

Våknet opp til sol og pent vær i dag så.

I dag vil jeg skrive litt om hvordan samarbeidet mellom kunstner og personer med døvblindhet kan observeres. I løpet av dagene har kursdeltagerne vært innom de forskjellige arbeidsstasjonene og blitt kjent med forskjellige materialer.  Stein, tre, ull, slipemaskin og trykklufthammer.

 

En kursdeltager har bl.a. jobbet med stein og sliper denne. Sitter i rullestol - kjenner berøringen til kunstner Martin. Det er han som holder i trykklufthammere og hun føler vibrasjonen gjennom han. Martin forsøker å ta hennes hånd med sin hånd – han holder hennes hånd varsomt – ønsker hun å trekke til seg hånden så får hun gjort det. Dette gjentas flere ganger. Det er viktig å ha god tid. Ledsagerne er også rundt henne – slik at de hjelper til med å tolke henne ovenfor Martin.  Ønsker hun en pause, blir det en liten pause før de går i gang med samme prosedyre. Etter hvert ser en at hun liker dette med trykklufthammeren. Ett fint samspill blir også kunst.

 

Så har vi en stor og staut kar. Han liker mest å jobbe med litt tungt arbeid, men i dag var det tôving og sitteunderlag som skulle lages.  Du verden som han likte dette. Han syntes nok det var litt rart for han rett og slett lo når ledsagerne skulle rulle og rulle dette sammen med vann og grønnsåpe.  Dette var noe nytt og spennende å føle/lukte på. Han var med – han var tålmodig – han har nemlig lett for «å gå seg en runde» når han trenger en tenke pause, men dette var noe som gjorde han rolig. Måten han blir kjent med ull/såpe/vann er at ledsagerne tar hans hender og legger på bordet og fører de til sitteunderlag av ull. Han får hele tiden bestemme selv hvor meget han vil kjenne og delta. Han er med på hele prosessen.

Deretter vill han jobbe med stein. For første gang gikk han selvstendig bort for å hente seg et passede emne. Trykklufthammer gjør jobben. Her står han i tett kontakt arm/skulder mot ledsagerne sine - han kjenner hammeren som vibrerer.  Fortsatt smiler han sitt lure smil. Ok må ta noen korte «gå runder», men i dag vil han lage kunst.

 

Han bærer den ferdige steinen bort til skulptursteinen. Kunstner Peder hjelper til med å få den på plass.  Han er stolt og kjempefornøyd.

 

Følg med oss i neste kapittel også J

 

 

 
 
Tredje kapittel

Mandag 30.08.

Ny dag med sol og fint vær – vi er heldige. Denne dagen er det noen som reiser inn til Røros for å få litt forandring og se dette flotte stedet, men de fleste vil ut å jobbe med kunsten sin, fortsette med tôving eller være ute i aktivitet.

Siden det er festkveld i ettermiddag hadde vi selvsmurte matpakker ved Trolltreet. Matpakkemat smaker godt med fyr på bål og bålrøyk.

Deretter kom de kunstneriske aktivitetene i gang igjen – det setter sine spor- kunstverk begynner å ta form både i stein og i sinn! Siden det er festkveld avslutter vi jobbingen kl. 1430 – for så å møtes kl. 1600 i Grillhuset.

Og for en fest det ble – her var nemlig Maximus fra Andebu kommet for å underholde oss alle med fin musikk, sang og spilleglede. De holdt først en konsert for oss før Monika sa at maten var servert.

Etter at alle hadde spist god mat ble det mere sang og musikk fra Maximus – det var mange som også ville danse – en fin, trygg og god stemning. De som ikke danset følte stemningen gjennom berøring og den rytmen berøringen gir. Maximus takket for seg og Kari kursvert takket og overleverte gave, for at de ville underholde oss i år også. Med sin måte å framføre gleden av å spille, gir dette oss en sterk opplevelse. «Hatten» gikk rundt, nok til å kjøpe noe for på hjemveien kanskje …

Allsang ble deg jammen også, men midt i allsangen ville Tina fra Maximus jammen underholde oss med en egen sang og dans. Hun gav alt av seg selv- for en rytme, dans og sang den jenta har. Vi ble egentlig litt satt ut, men kom fort på at her MÅ vi jo klappe og «hoie» litt sammen med henne. To sanger ble fremført. Kjempe gøy med en spontan mini konsert.

Kvelden fortsatte med mer allsang og tromming. Kursdeltagerne liker tromming, ja så meget at vi holdt på til kl. 2200 !!!

Denne mandagen med festkveld er et fint innslag i kursuka. Samværet bringer mange fine situasjoner med relasjonsbygging både mellom kursdeltagere, ledsagere og kunstnere. Håper alle kommer seg i seng, det er jo en ny dag i morgen.

Dette var jammen mandags kapitelet allerede – dagene går fort i stålene vær, mye smil og latter. Kommer tilbake med kapittel fire og for tirsdagen i morgen.

 

 

LØRDAG 29.08.2015

Nok en gang blir kurs for døvblindfødte voksne arrangert på Johnsgård Turistsenter i regi av Eikholt  Nasjonalt ressurssenter for døvlinde.

I år er vi 8 døvblinde – hvorav 5 norske og tre svenske med personale og ledsagere.  Vi har med oss to helt nye kursdeltagere m/nytt personale i år – så det blir nok et hyggelig bekjentskap.

Med alle man alle er vi 40 stk. med vertskap og kokker.

 

Etter frokost ønsket kursverten Kari Fretheim velkommen; deltagere ble presentert. Det er en kursdeltager som har vært med alle 16 årene  J Så fikk kunstnerne ordet.  I år har vi med oss Martin Mölholm, Peder Istad, Reidar Martin Steigen, Sara-Lo af Egenstam og Joe Gibson. Kari Schjøll Brede, Aashild Klopan og Kari Fretheim representerer Eikholt.

 

Vi hadde en fin minnestund for Magnus. Han døde tidligere i år. Kari Schjøll Brede leste  noen fine ord om ham.

 

Så var det tid for å komme seg ut i flott høstvær. Alle møtte ved «trolltreet». Her opplyste Peder hva arbeidsoppgavene skal være denne uka. Hovedprosjekt skal være: Mange små steiner skal formes som ansikt og disse steinene skal festes på en stor stein. Kanskje den skal hete ”face” ??,  men vi skal også lage en ny sti, som må ryddes for kvist og trær – så legge på massssse grus og sand. Vi må passe på at denne stien også passer for rullestolbrukere!!

 

Etter å ha saget ned årets tre – gikk noen direkte bort til smia, noen begynte å jobbe med stein eller å tôve, men plutselig var kl. 1200 og det var lunsj tid.

 

Kl. 1300 var det arbeidstid igjen. Personalet ble delt i to grupper. Joe Gibson hddde faglig presentasjon for begge grupper. Han snakket om hvorfor det er viktig og riktig med meningsfylt aktivitet og kunst for personer med døvblindhet. De som var ledig ble med sine kursdeltager ut for å fortsette  aktivitetene. Alle stilte opp og hadde en fin ettermiddags økt.

 

Ved kaffen kl. 1500 hadde vi så en gjennomgang for å høre hvordan hver enkelt hadde hatt det den første kursdagen. Konklusjon: Alle er godt i gang og ved godt humør. Mange kjenner seg også igjen – de har bl.a. samme hytte år etter år, kjenner lukten av smia og røyken fra kaffebålet. Kari S.Brede har gjennomgang av dagens tegn. I dag var det bl.a. tegnene for tre, sage ned tre, smie og stein, trille trillebår og helle ut sand. Disse tegnene skal vi bruke for så å få nye tegn i morgen.

 

Etter middag i kveld er det felles samling i Grillhuset «bli kjent kveld» med tenning av bål, dele observasjoner, tanker og smil. Smil er viktig. Alle skal vi ha en flott, spennende og inspirerende uke.

 

Dette var første del av årets kapitel fra Naturskulptur– følg med oss resten av Naturskulptur uken også da – vi gleder oss i alle fall!!  

 
 
 
Andre kapittel

Lørdag kveld i Grillhuset var en fin og hyggelig kveld, Grete vartet opp med vafler og kaffe/te/saft, men alle blir jo så trette – vi er jo ute hele dagen i fin fjell-luft og 720 moh. Så kl. 2200 var de fleste på sine hytter.

 

Søndag 29.08.

Ja !, vi våknet opp til strålende sol og en flott søndag. Frokost ble spist og alle var klar for en ny og spennende arbeids dag.

Det ble tôvet sitteunderlag og såpestykker. Under god og kyndig ledelse av Aashild. Stien ble også i dag jobbet med, men dette er tungt arbeid slik at her må jobben gjøres over flere dager. Steiner til ny kunst ble til, noen ansikter av mennesker andre av dyr, mens andre jobbet med stein som ble lagt ned foran Gjørbua. Kunstnerne Peder og Martin gir nyttige tips og kommer i god og fin kontakt med kursdeltager. Noe som gjør at kursdeltagerne er ivrige og tilstede i aktiviteten hvor også ledsager er til tygg hjelp.  I smia jobber Sara-Lo med varmt jern og hammer. Røyk, rytme og god relasjon smitter og oppmuntrer til utforskning.

Kari går inn i diskusjon om utforskning, dialog og kommuniksasjon med ledsager underveis.  Hun går også rundt og tar bilder av fine øyeblikk, mellom kursdeltager, ledsager og kunstner. Noen av bildene kan dere se vedlagt.

 

Nydelig sol gjorde at vi ville nyte dagen utendørs, lunsj ble derfor servert på Langodden. Noen av kursdeltagerne og ledsagere vasset i Langsjøen. Litt kaldt, men hva gjør vel det når det er varmt i luften.

 

Ettermiddagsøkten ble en fin økt. Alle var i farta. Ved ettermiddagskaffen og oppsummeringen av søndagen ble det oppdaget at plassen under Trolltreet var «pusset opp» med nye fine tømmerstokker. Reidar Martin og Jonas hadde fixet dette. Kari kursvert hadde til og med rakt plassen!!

Dagen ble avrundet med en oppsummering av hver enkelt kursdeltager sin arbeidsdag.

 

Dagens tegn fra lørdag ble repetert og nye tegn for søndag ble beskrevet av

 

Bål, sang og en prat i Grillhuset ikveld også.

 

Oppsummert så har denne søndagen vært og blitt en flott opplevelse for alle sammen.

Da vil jeg ønske dere som følger oss en god kveld og heng på i morgen også J

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagbok Naturskulptur 2014 i regi av Eikholt

Naturskulptur kurs 2014 på Johnsgård Turistsenter, Sømådalen

I tiden 29.08. til 04.09. skal vi (Eikholt nasjonalt resurssenter for døvblinde) gjennomføre kurs for norske, danske og svenske personer med medfødt døvblindhet her på Johnsgård. Det vil i dagene som kommer bli lagt ut rapport for hvordan dagen har forløpt.

Lørdag 30.08.

Overskyet vær, 10 grader. Alle spiste frokost før vi hadde ”åpning” av kursuka. I år er det totalt 40 kursdeltagere, inkludert ledsagere, kunstnere og kokker. Flott gjeng.

Nytt av året: Trolltreet har ikke flere grener å sage ned !! Alle ble med på å sage ned et mindre tre, som ble kuttet i kubber, og føyd sammen med selvsmidde kramper, ”Treslangen”, årets nye idè, har begynt å ta form.

Kursdeltagerne har smidd, jobbet med stein og tovet. Hele gjengen er i full gang, godt hjulpet av smeden, steinkunstneren, ”vedhoggeren” og vår nye smykkekunstner! Det har blitt gjennomført kurs med faglig diskusjon om kommunikasjon for ledsagerne.

Været har bare blitt bedre og bedre i løpet av dagen. I kveld etter middag er det ”bli kjent kveld” ned i grillhuset.

Dette var årets første rapport – håper dere der ute logger dere på i morgen for å lese fortsettelsen av kursuka. Det er bare å glede seg – det gjør vi !!!

Rapport 2. Dag: 31. August 2014

Nydelig sol kl. 0600, men da skulle vi jo ikke ut å jobbe…. Alle spiste en god søndags frokost m/egg! Kl. 0930 var det overskyet og tåke over Gloføken, 10 grader og litt vind. Alle kom seg ut og begynte kursdagen. Tradisjon tro så var Eskil og co ute på Langsjøen for å sette garn. Dette betyr at det kan bli fisk til festkvelden mandag ettermiddag.

Noen fortssatte arbeidet sitt med stein, flere sittesteiner til sitteplassen begynner å ta form. Det blir my støv i luften når pussemaskinen går.

Noen tovet, det blir både tøfler, sitteunderlag og leggvarmere i flotte fager og spennende utforming. Det blir mange gode diskusjoner og mye latter på denne arbeidsstasjonen. Treormen blir lenger og lenger. Nye vedkubber og håndlagde kramper blir satt sammen til skulpturen. I smia blir spiker og kramper og kroker formet, og også vakre smykker.

Etter lunsj fortsatte arbeidsdagen, været ble stadig lettere, men ingen sol! Eskil og co tok inn garnene. Fikk 11 sik, som ble sløyd, saltet og gjort klart til røking. Da blir det fisk på menyen på festkvelden !!!

Kursdeltagerne og ledere arbeidet fint fram til kl. 1500 da var det fellessamling og oppsummering av dagen. Alle var enige om at det er gøy å være på kurs.

Middag med lasagne og god stemning i spisesalen. Etter middag var det noen som ville sitte i badestampen og andre som var litt i grillhuset.

Maximus fra Andebu kom kl. 20.00. De er invitert hit opp for å underholde på festkvelden. Fikk middag og fant hyttene sine. Kl. 23.00 var det ro i leieren.
 
 

Rapport 3. dag : 01.september 2014.

Vær: Overskyet, vind og 12 grader.

Kursdeltagerne kom seg ut etter frokost. Sittestein, kramper, stein til plassen foran Ljørbua ble arbeidet med. På en rusletur gjennom park og arbeidsområde kunne vi observere Synnøve som jobbet med steinen sin, Linda som smidde noen spiker, Tormod banket til kramper og Magnus var i skogen og saget ned et tre. Anja finslipte sittesteinen sin,Trond gjorde ferdige tovede leggvarmere og såler, Heidi satte ned steinen sin foran Ljørbua og Gry fant en ny stein som hun begynte å arbeide med. Eskil tok opp garn og hadde fått masse sik og en flott rugg av en ørret.

Siden det er festkveld hadde vi lunsj ute ved trolltreet med matpakker. Så var det mer jobbing før vi hadde fellessamling kl. 1430. Vi hadde Maximus med oss hele dagen. Linda viste gjestene rundt, og noen fikk prøve seg i smia.

Så bar det av sted for å pynte seg til festkvelden.

Festkvelden ble åpnet med en flott konsert av Maximus. Maximus er et band fra Signo Vivo, og sju av musikerne som spiller trommer, orgel, trekkspill, og gitar for oss, var kjempe flinke. Flere av oss tilhørere ble beveget av sangtekster og spilleglede!

Så var det middag. Det var rømmegrøt, sik, ørret og elgkjøtt med deilig tilbehør som ble servert, kokkene hadde laget god mat. Til dessert var det moltekrem og kake med frukt.

Maximus spilte så opp til dans. Det var flere som ikke kunne sitte stille til så fin musikk. Etter siste låt, klappet vi fram en ekstra låt. De spilte da ”Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre” en flott og verdig avslutning på konserten. Kursverten Kari takket på vegene av alle for en flott og givende stund.

Så ble det trommesession og felespill av Mattias. Mer dans, mange hyggelige samtaler og mye latter.

Kursdeltagene ”tar kvelden” etter som det passer for hver enkelt. Det er mye som skjer fra morgen til kveld på Naturskulptur.

 
  

Rapport 4.dag 02.09.2014

Etter en flott festkveld var alle klare til å være ute i fint vær med sol og god temperatur.

Anja forsatte med stenen sin, den blir veldig glatt!, Robert tok med sin sten ut og monterte den på sitteplassen. Heidi borret i en liten pynte-sten som skal henges på lenkeplassen. Eskil jobbet videre med sin sten, Tormod var i smia og lagde feler plugger til sin sittesten. Magnus har oppdaget at han kan føle og følge arbeidet med føttene, og det resultere i en flott skulptur av tre og kiler. Linda begynte å lage barnetøfler før hun smidde flere kroker. Synnøve laget oppheng til stenen og hengte den på plass på lenkeplassen. Det var mange som også var hos Mattias smed, for det var hans siste dag!

Siden det var et aldeles nydelig vær, hadde vi lunsj på Langodden. Noen gikk mens andre ble kjørt i båt. Vi tillot oss en litt lang lunsj siden det var den første dagen på dette kurset at solen var framme J

Mer jobbing etter lunsj. Treormen begynner nå virkelig å ta form. Mange diskusjoner og mye latter på hvordan den skal se ut. Flott at alle vil være med !

Plutselig var klokken 1500 og tid for oppsummering av dagen. Det er flott at ledsagerne oppdager nye sider ved sin kursdeltager i løpet av kursuka. Dette må jo bare bety at Naturskulptur uka på Johnsgård er meget viktig!!!

Kari S.B. ledet faglig oppsummering. Mange gode observasjoner av dialoger ble delt av ledsagerne, og gode diskusjoner og refleksjoner utvikler kompetansen.

Etter en god middag ønsket noen å bruke badestampen, noen går tur rundt på det flotte området som er rundt Johnsgård mens andre satt litt i grillhuset.

Det blir fort stille om kvelden – en blir sliten av å være ute i den friske fjell-luften etter en lang kursdag.

Dette var rapporten etter dag 4, håper dere henger med også på dag 5. Da har vi kommet til siste kursdag allerede. Uka går fort med en slik gjeng av kursdeltagere, ledsagere, kunstnere og vertskap J

 
 

Rapport 5. dag . 04.09.2014

Våknet opp til overskyet vær, men det ble sol og 20 grader. Kursdeltagerne var ivrige fra starten på dagen. Alle ville avslutte sine arbeider. Det ble hengt opp sten på lenkeplassen, det ble satt opp skilt til hjerteplassen, det ble laget haler av trebiter med tau igjennom og hengt opp på treormen. Noen tovet ferdig sine arbeider mens andre ville lage flere deler til treormen.

Etter lunsj var det så varmt at de fleste måtte ta av seg noen klær J . Flere gikk seg en tur gjennom parken for å studere og prøve ut ukens arbeider. Sitte på sten, føle på sten som har jern som er boret ned i sten og som kan flyttes på. Sitte på treormen og kjenne at den er satt sammen av ved og jernlenker. Mange smil og mye latter. Alle er i godt humør på kurs J

Årets siste evaluering av det 16 Naturskulpturkurset ble selvfølgelig holdt ved trolltreet og ble ledet av kursverten Kari F. Hun har holdt styr på alle gjennom hele uken. Kari S.B. gikk igjennom dagens tegn før kursverten overleverte diplom, bilde i ramme av kursdeltager samt en minnepenn med bilder av alle kursdeltagerne gjennom hele uken.

Linda ønsket å henge opp det tovede teppe i Ljørbua. Dette ble gjort med smidde spiker som de fleste av kursdeltagerne hadde laget i løpet av uken.

Så takket kursleder vertskapet for flott opphold, takket kunstnerne, Martin, Mattias, Sara-Lo og Reidar Martin for deres jobb. Aashild overleverte kunstnerne egne tovede sitteunderlag. Kursverten håper at alle søker på kurset i 2015 også. Det er fortsatt mye plass til å kunne gjøre og lage kunst i mange år til.

Det har blitt gjennomført en flott uke av Naturskulptur i regi av Eikholt på Johnsgård.

Takk for at dere har fulgt med på denne historien. Snipp, snapp, snute så var jammen åretes Naturskulptur ute! Håper dere titter innom i 2015 også J

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 

Velkommen til

Anna B. Thorbjørnsens sommerleir for døvblindfødte

 

PROGRAM (nb: det kan bli forandringer pga vær osv)

 

 

Dag                Hva skjer                                         hvor                       kl                    ansv

Søndag          Åpning av sommerleiren                 Grillhus           1900               Torill

                        Grillene er varme fra kl 18               Grillhus                                  Jonas

 

Mandag         Fellestur til Jotsetra                          fra resepsj       1100              

                        Smørkinning kaffe                            døvblindpark   1430               Grete

                        Grillene varme fra kl 1800                                            1800               Linda

 

Tirsdag          FEBI aktivitetsdag                           på plassen         1200               søsken

                        Avsluttes m/badekarpadling

                        Avreise overlevelsestur                   fra resepsj       1700               Alle

 

Onsdag          Hjem fra overlevelsestur

                        Quiz-lunsj                                          Grillhuset            1200               Camilla

                        Paintball                                            i skogen               1400               Jonas

                        Grillene varme fra kl 1800                Grillhuset          1800  

 

Torsdag         Støa Trysil Tare Teksum ”Norge på tvers”                                   Grete

                        Fjelltur/kanotur/båttur for de som er hjemme                                          

 

                        Festmiddag mat til                         Grillhuset        1900                           Alle

                        Dekket bord

 

Fredag           Familierafting påmelding                                                                Jonas

                        Senest mandag. Info gis søndag

                        Grillene varme fra kl 1800                  Grillhuset        1800

                        Badestamp søsken                                     ?

 

Lørdag           Rafting voksne                                                                                Jonas

                        Alt. Leirdueskyting

                        Grillene varme fra kl 1800   Grillhuset        1800

 

1 kveld fisketur for herrene og 1 kveld beversafari for damene. Kveld bestemmes ut fra værmelding

 

Alle dager er stampen varm fra kl 1700 (ikke tirsdag). Endelig justering av programmet gjøres ifbm åpningen

 

           

 

 

            

 
 
 
 
NATURSKULPTURUKA 2013


 
Bilder fra uka ser du her

Dagbok Naturskulptur 2013 på Johnsgård i regi av Eikholt

 

Lørdag 31.august

Våknet opp til overskyet vær og regn i lufta. Alle kursdeltagere og ledsagere ble presentert for hverandre. Gjennomgikk ukas program og hva vi skal arbeide med dette året. I år er vi 6 norske og 1 dansk kursdeltager.

Kunstnerne Peder, Mathias, Martin, Reidar Martin, Kari S.B., og Aashild er med oss i år også – en flott ledergruppe som kjenner kursdeltagerne. Dessuten Ingela fra Sveige og Bjørn fra Norge er med oss som frivillige!! Undertegnede er også i år kursvert.

Som tradisjonen tro gikk alle bort til trolltreet for å sage ned greien som skal bli til en ny lenke til å henge opp i slutten av uka. Det regnet nå skikkelig, Martin som var klatreren og apekatt sa at det var glatt å klatre opp. Han hadde med seg klatreutstyr, så det var ganske trykt allikevel!

Siden det nå «høljet» ned bar vi grenen bort under tak ved uthuset. Synnøve var den første som sagde av sin trebit – som hun igjen tredde på snora.

Plutselig av alle i gang, enten det var å finne stein, tôve eller smi. Siden det regnet og regnet hadde vi en herlig opplevelse med Tormod. Han dusjet i regnet som kom fra taket på uthuset. Ja, han ble rett og slett kliss våt, måtte inn å skifte, men kom ut igjen - så var Tormod i gang med å jobbe også.

Hovedoppgavene i år er å utforme hjerteplassen og sitteplassen.

Første arbeidsdag før lunch går så altfor fort… , men etter lunch var alle på plass for å jobbe videre.

Kari S.B. gjennomførte sitt personalkurs med gr.1 kl.1300-1430.

Etter lunch regnet det mindre, til kaffen kl. 1500 stod vi allikevel under uthustaket, for nå blåste det!

Kl. 1530-1700 var gr.2 på kurs hos Kari S.B.

Det var Synnøve og Linda som tente bålet i grillhuset denne kvelden. Klokken 2200 var alle på sine hytter.

Konklusjon etter første dag:

DET ER FINT, MEN SLITSOMT Å VÆRE MED PÅ NATURSKULPTUR J

 

Søndag 01.september

Yes, våknet til strålende solskinn og flott temperatur i dag.

Det var flere som begynte og tôve, andre fortsatte med sittesteinen sin. Noen ville også i dag sage flere trebiter og tre på snora.

Sola varmet godt. Etter lørdagens regnvær var det veldig ok!

Vi valgte å flytte «tôve» stasjonen til sin vante plass – utenfor huset til Tormod. Det ble for bråkete med hamringen fra smia og boringen fra steinene i uthuset.

Etter lunch ble det jobbet med rydding av småskog i tilknytning til den nye sitteplassen og bort mot speileplassen.

Vi avsluttet dagen ved Trolltreet – kaffe og vafler og med oppsummering av hvordan hver enkelt kursdeltager har jobbet. Alle hadde hatt en fin arbeidsdag J

Kari S.B. spurte om det var noen som hadde lyst til å se det foreløpige resultatet av prosjektet «Bua mi». 12 stk. av oss ble med – kjørte 3 km, parkerte og gikk i flott skogsterreng i 2 km.

«Bua mi» var flott! Med forskjellige treverk innvendig, vindu og glass i utgangsdøra. Den ligger dessuten kjempefint til med utsikt mot fjellene rundt. Tilbake gikk vi en annen vei i skogen som Kari S. B. kjente til.

Etter middagen hadde Peder en presentasjon av ett arbeid han har begynt på ved Signo Kompetansesenter – Andebu. «Kjennetegn» er tittelen på arbeidet. Peder viste bilder fra arbeidets begynnelse og fram til nå. Så langt var det flott steinkunst, vi gleder oss til å følge med på hvordan resten av utformingen blir!

I kveld er det ingen fellessamling i grillhuset, men Tormod, Trond og Eskil skal tenne opp bålet.

Kl. 2200 er det stille – vi lader opp til Festkvelden i morgen… referat fra den kommer seinere.. fortsettelse følger J

 

Mandag 2.september

Noe overskyet når vi går til frokost, men det klarner opp. Blir nok sol og vindvær i dag. Alle er ute og jobber. Det blåser veldig, men alle jobber, så vi glemmer egentlig at det blåser!

I dag ble sittesteinen til Synnøve og Eskil flyttet fra uthuset og bort til sitteplassen. Det var tungt. Fikk god hjelp av Peder, Mathias og Martin til å få steinene på plass. På forhånd hadde Linda og Tormod hentet sand for å få en mere «rett» og stabil plass. Spiste lunsj i uthuset. Alle hadde smurt matpakker. Vi flyttet bålpannen med oss og satt rundt denne og spiste. Siden det er festkveld avslutter vi arbeidene kl. 1500, for å gjøre oss pene og rene til festkvelden.

Kl. 1630 var alle kommet og Per Inge sang litt for oss med gitaren sin. Kl. 1700 ønsket Monica oss velkommen til middag. Det ble servert rømmegrøt, grillet sik, elgkjøtt som var «nedgravet» og kokt under torva, ørretskiver m/ tilbehør. Dessert var multer, bringebær/blåbær og en annen bolle m/fruktsalat. Til dette pisket krem, pikekyss og marengs… hmm nydelig ALT sammen.

Linda overrakte en gave til vertskapet Grete og Jan Ole, mens Kari F. overrakte en gave til kommende vertskap, Jonas og Monica. Som takk for at vi får komme hit år etter år og for den alltid varme mottakelsen J

Så var det mere gitar og sang.  Mathias hadde m/ fela slik at det ble fele og gitar orkester! Vi danset rundt og rundt og rundt…. Gøy for alle sammen og kunne oppleve kursdeltagerne i denne settingen også!

I løpet av kvelden stilnet vinden og det ble en klar og fin himmel.

Kl. 0000 var det slutt… helt om natten helt om dagen. En ny flott dag var over J

 

Tirsdag 03.september

Litt overskyet, men sol og god temperatur i sikte i dag J Mange var slitene etter festkvelden, men møtte opp til arbeid. Synnøve, Eskil og Linda jobbet med sittesteinene, før de ble flytt bort til «sitteplassen». Eskil smir pynt til sin stol! Tormods stein var ikke ferdig. Heidi sover rett og slett, hun «ga alt» på festkvelden. Gry reiste hjem, men vi fikk tatt et flott gruppebilde av oss alle sammen. Gry fikk også i år med seg diplom, bilde og en minnepenn m/bilder fra uka.

Lunchen hadde vi avtalt skulle være på Langsjøodden kl. 1200. Noen ble kjørt bort med båten av Jonas, mens de fleste gikk bort på den fine gruslagte veien som nå er ferdig!

Grete serverte suppe og rundstykker. Været var varmt og godt, ja så fin var temperaturen at noen av oss sovnet i lyngen J

Kl. 1330 var alle i arbeid igjen. Vi skulle i dag jobbe til kl. 1530. Da var det felles oppsummering etter både mandag og tirsdag. Kl. 1600 gjennomførte Kari S.B. en gjennomgang av sitt kurs med gr. 1.

Kl. 1615 var det fellestur m/Grete til noen gamle boplasser som er funnet.  Kl. 1800 var det middag, de som hadde vært på tur fikk servert middag ettersom de var tilbake – det er service det J

Nok en flott dag for alle sammen. I morgen er det allerede siste kursdag. Som en kursdeltager sa « jeg vil være en uke til – jeg trives så godt sammen med dere»

Fortsettelse følger, siste kapittel kommer onsdag….

 

Onsdag 04. september

Siste kursdag, men strålende sol og 16gr. i dag, en ny flott kursdag. De fleste var til frokost kl. 0830-0900. Tydelig at denne siste dagen var alle klare for å gjøre ferdige sine påbegynte arbeider. Heidi og Tormod fikk satt ut sine stoler på «sitteplassen». Trond tôvet ullsåler og sitteunderlag. Eskil tôvet pynt og smidde E og L til sin sittestol. Linda tôvet håndledds varmere. Synnøve var i smia og hjalp smeden Mathias med å lage jernlenker til «hjerteplassen». Det ble varmt utover dagen. Etter lunch gjorde alle seg ferdige før vi hadde årets siste evaluering ved Trolltreèt kl. 1500. Så var det overrekkelser av diplom samt bilde av hver kursdeltager som er tatt i løpet av kursuken. Kunstnerne, Peder, Mathias, Martin, Reidar Martin, takket for seg, mens Kari S.B. og Aashild samt undertegnede kursvert Kari F. fra Eikholt takket for en nær og givende kursuke.

Vi konstaterte at vi har kommet godt i gang med «sitteplassen». «Hjerteplassen» skal vi fortsette med å utforme i 2014. Vi skal også arbeide med plassen rundt «Trolltreêt»… det er nok å arbeide i mange år og kurs til – og det er vi glade for vi som har vært med i noen og de som har vært i «i alle år». Det var den 15 gangen i år J

Alle var enige om at det nok en gang hadde vært en flott NATURSKULPTUR UKE 2013 i regi av Eikholt.

Snipp, snapp snute så var dette kurset ute, velkommen igjen i 2014 for å følge med oss på hva vi finner på daJ

  Velkommen til familieuka - uke 28 - i 2013, reserver gjerne hytte så tidlig som mulig

Programmet for uka er ikke endelig fastsatt enda,
her ser dere programmet for uke 28 i 2012
Dag Aktivitet møteplass ansvarlig

Søn

Ankomst

Grillene varme fra 1800

Info om uka

Oppfyring griller i grillhuset. Hver kveld er det samling i Grillhuset

 

grillhus
Grete/Jonas

Man

Fisketur til Litjåa. Fra kl. 1000

Ulrikas fikhörna. Grete står klar med kaffen kl. 1400

Smørkinning
Oppfyring griller i grillhuset
Fisketur for herrene

Resepsjon

Natur-parken

Jens


Mathias

Jan Ole-Jens

Tirsd

 

Paintball + div aktiviteter før overlevelsesturen

Opplevelse og overlevelsestur med overnattingResepsjon

Jonas, Olai

alle

Ons

 

Hjemreise fra tur Hjemkomst og opprydding fra overnattingstur
Lerdueskyting

Fri aktivitet

Resepsjon

resepsjonen

Alle

Jonas

Torsd

Tur til Jotsetra. Studie i stokkmaurens verden


Selskap i Grillhuset kl 1800. Vi feirer Grete

gjør egne avtaler

grillhuset

alle

Grete, Jonas, Olai og Jan Ole


Fre

 

Familierafting påmelding innen mandag kveld

Aldersgrense 7 år. Total varighet ca. 3,5 timer
Fri aktivitet

Badestampen til voksne søsken
Beversafari for damene

 

Resepsjon

 

Jonas


Kari

Lør

Rafting påmelding innen mandag kveld

Aldersgrense 18 år (15 år i følge med foresatte)
Siste kveld i grillhuset

Resepsjon

Jonas

 

I samarbeid med Eikholt arrangeres Naturskulpturuka 2013 i perioden 30. august til 5. september

Naturskulpturuka for døvblindfødte 2012 - 31. august - 6. september


Naturskulpturuka 2012 Les dagbok og se bilder her


Også i 2012 arrangerer vi i samarbeid med Eikholt naturskulpturuka den første uka i september.

I 2011 deltok 15 døvblindfødte voksne. Følg med på hva som skjedde denne uka i 2011 her!


Se en kortfilm fra Naturskulpturuka 2011 her

Naturskulpturuka for døvblindfødte 2010For 12. gang ble Naturskulpturuka for døvblindfødte med deltagere fra Sverige, Norge og Danmark arrangert her på Johnsgård

Naturskulpturuka blir arrangert i samarbeid med Eikholt

På denne siden blir det lagt ut daglige rapporter fra Naturskulpturuken.

Bilder fra uka kan du se her

 

 
 
LightWeb
Johnsgård Turistsenter AS
Langsjøveien 631 N-2448 SØMÅDALEN Tlf +47 624 59925 E-mail: post@johnsgard.no     orgnr. 880 807 552 MVA 
           Mobilside

© LightWeb